Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 4. 2013

Cvičení ZÓNA 2013 - letecký průzkum

 Do dnešní fáze cvičení orgánů krizového řízení ZÓNA 2013 se zapojují další složky Armády České republiky. V souvislosti s mimořádnou událostí v jaderné elektrárně Dukovany je aktivována letecká skupina radiačního průzkumu z 314. centra výstrahy zbraní hromadného ničení Hostivice-Břví, která je v podřízenosti 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany. Úkolem tamních specialistů je, ve spolupráci s operátory z oddělení mobilní skupiny Státního ústavu radiační ochrany Praha, uskutečnit vzdušný radiační průzkum v okolí dukovanské jaderné elektrárny. „Na palubu vrtulníku Mi-17 byla provedena instalace speciálního zařízení IRIS (Integrated Radiation Information System), na němž pracovníci SÚRO provedou monitoring zájmového prostoru,“ říká kapitán Martin Kytka, náčelník skupiny monitorování a leteckého průzkumu 314. cv ZHN.

Pro průběh monitorovacího letu je klíčová aktuální situace v zóně ohrožení. Na jejím základě se vytvoří takzvaný monitorovací polygon. „Vzdušný radiační průzkum je prováděn po směrových linkách, které jsou od sebe vzdáleny zhruba dva kilometry. Jejich vzájemné překřížení nám vytvoří obdélník o délce asi osmadvacet kilometrů a šířce zhruba deseti kilometrů v okolí jaderné elektrárny Dukovany. Naměřené údaje ve vrtulníku jsou přepočítány na úroveň radiace v jednom metru nad terénem. Z výsledů měření se vytváří mapa dávkových příkonů,“ upřesňuje náčelnice letecké skupiny nadporučice Veronika Topičová.

Osádka stroje Mi-17 z 243. vrtulníkové letky kbelské základny dopravního letectva ve složení major Vladimír Vigaš, nadporučík Filip Vodička, praporčík Michal Sajfert provedla ke splnění úkolu leteckého radiačního průzkumu dva dvouhodinové monitorovací lety. „Výška letu při leteckém monitorování byla sto metrů a rychlost letu 100 kilometrů za hodinu. Praxe prokázala, že právě tyto parametry letu napomáhají k nejefektivnějšímu získávání dat ze vzdušného průzkumu,“ dodává kapitán vrtulníku.

text: Mgr. Pavel Lang, časopis 04/2013 A REPORT

kamera: Jan Kouba